U wordt niet gelukkig van een losstaande kluis?
Dat kunnen wij bevestigen!
  • Kluizenier op facebook
  • Kluizenier op social media
  • Kluizenier op twitter

Kluis bevestiging

De fabrikanten van kluizen en de verzekeraars adviseren om een vrijstaande kluis tot 1.000 kg deugdelijk te verankeren. In de praktijk zult u dus een afweging moeten maken voor wat betreft de plaats van uw kluis, de kracht van de vloer en muren en de praktische bereikbaarheid van de kluis. Een kluis op zolder is in principe veiliger dan in de berging, want naar boven is alleen bereikbaar via een trap. De inbreker heeft dan geen alternatieve vluchtweg. De consequentie is wel, dat u altijd naar zolder moet om spullen op te bergen of te halen...

Voor uitgebreide en onafhankelijke informatie kunt u kijken op de site van de Vereniging Geld en Waardeberging(VGW).
Zij geven het volgende aan:"Vrijstaande inbraakwerende kasten die lichter zijn dan 1.000 kg, vereisen een sterke verankering. Ieder verankeringsgat dient minimaal de verankeringsuittrekkracht aan te kunnen. 50 kN is een uittrekkracht die gelijk is aan 5000 kg. Normalisatie

Verankeringsmethoden

nylon plug

Pluggen
Pluggen hebben maar beperkte uittrekkracht. Deze kunnen gebruikt worden in steen, gips en beton. Pluggen hebben als voordeel dat de spanning in het materiaal niet te hoog oploopt, vanwege de flexibiliteit van de plug. Neem daarom altijd een kwalitatief goede plug en niet het standaard meegeleverde setje. Vooral het hard-plastic materiaal kan zich niet goed 'zetten' in het (ruwe) geboorde gat. Voor priveplaatsing is dit een behoorlijke bevestiging.

zwaarlastanker

Zwaarlast-spreidanker
Zwaarlast ankers zijn een goede bevestigingsmethode voor kluizen. Beperking is dat deze alleen in beton kunnen worden toegepast. Zorg voor een anker dat lang genoeg is, want vaak is de bodem van de kluis al een aantal centimeters dik; daarbij moet het anker zeker 10 in de bodem ingeboord worden voor een deugdelijke bevestiging. Door beweging van de kluis (openen en sluiten) kan het anker na verloop van tijd los gaan zitten. Dit is niet al te ernstig, want bij het forceren zal het anker zich steeds meer opspannen in de bodem. Nadeel is wel dat er bij aanvang al ruimte is tussen de kluis en de bodem (voor een koevoet oid.) Bij toepassing in steen is er een groot risico op teveel spanning, zodat de steen barst en uiteindelijk alles gewoon los zit!

chemisch anker

Chemisch anker
Een chemisch anker is een combinatie van een paar onderdelen. De basis is een twee componenten-emulsie, die, als ze goed vermengd worden, samen een steenharde vulling vormen is het geboorde gat. Voordat de verharding compleet is, wordt er een bevestigingspen ingestoken, die er daarna dus niet (nooit!) meer is uit te krijgen. Deze pen steekt tot in de kluis. Ook hier geldt dat een goede verankering een bodemdikte vereist van minimaal 10 cm. Bij verwijderen van de kluis, blijft de pen uit de vloer steken, deze moet worden afgezaagd.

kitpistool

Verlijmen
Verlijming van kluizen is pas sinds een aantal jaren mogelijk. De ontwikkeling van de (verlijmings)kitten is erg hard gegaan! Er bestaat voor elke toepassing een eigen kit. Voor verlijming van kluizen worden doorgaans MS Polymeer-kitten gebruikt. Deze zijn dusdanig sterk, dat een kluis niet (nooit!) meer te verwijderen is. Alleen lossnijden of wegbreken is mogelijk. Voordat u een kluis verlijmd, moet u zich dit wel bedenken. De kluis kan bij bijvoorbeeld verhuizen niet worden meegenomen, maar is 'onroerend' goed geworden!

Designed by My Site.   |   © De Kluizenier @ 2012